Hoeveel km met 750 Wh accu op een ebike?

Hoeveel km met 750 Wh accu op een ebike?

Een van de meest gestelde vragen bij de aanschaf van een elektrische fiets is: "Hoe ver kan ik rijden op een volle accu?" De actieradius van een e-bike, oftewel de afstand die je kunt afleggen voordat de accu leeg is, hangt af van verschillende factoren. In deze blog bespreken we hoeveel kilometer je ongeveer kunt rijden met een 750 Wh accu en welke factoren deze afstand beïnvloeden.

Wat is een 750 Wh Accu?

De capaciteit van een e-bike accu wordt gemeten in watt-uren (Wh). Een 750 Wh accu betekent dat de accu 750 watt aan vermogen per uur kan leveren. Hoe hoger het aantal watt-uren, hoe groter de capaciteit van de accu en hoe verder je in theorie kunt rijden op een volle lading.

Gemiddelde Actieradius

Gemiddeld kun je met een 750 Wh accu een afstand van ongeveer 70 tot 150 kilometer afleggen op een e-bike. Deze schatting kan echter sterk variëren afhankelijk van diverse factoren. Laten we enkele van deze factoren nader bekijken.

Factoren die de Actieradius Beïnvloeden

1. Trapondersteuning

E-bikes bieden verschillende niveaus van trapondersteuning. Hoe hoger het ondersteuningsniveau, hoe meer energie de motor verbruikt en hoe sneller de accu leeg raakt.

 • Laag ondersteuningsniveau: Dit bespaart energie en kan de actieradius aanzienlijk verlengen.
 • Hoog ondersteuningsniveau: Dit verbruikt meer energie en verkort de actieradius.

2. Terrein en Weeromstandigheden

 • Heuvelachtig terrein: Fietsen op heuvelachtig terrein verbruikt meer energie dan fietsen op vlakke wegen.
 • Wind: Tegenwind kan de inspanning en het energieverbruik verhogen, terwijl meewind het energieverbruik kan verminderen.

3. Snelheid

Hoe sneller je rijdt, hoe meer energie de motor verbruikt. Het rijden met een constante, gematigde snelheid helpt om de actieradius te maximaliseren.

4. Gewicht

Het totale gewicht dat de fiets moet dragen, inclusief de fietser, bagage en de fiets zelf, heeft een grote invloed op het energieverbruik.

 • Lichter gewicht: Minder energieverbruik en langere actieradius.
 • Zwaarder gewicht: Meer energieverbruik en kortere actieradius.

5. Bandenspanning

De bandenspanning beïnvloedt de rolweerstand. Correct opgepompte banden verminderen de rolweerstand en verhogen de efficiëntie van de fiets.

 • Correcte bandenspanning: Vermindert rolweerstand en verlengt de actieradius.
 • Lage bandenspanning: Verhoogt rolweerstand en verkort de actieradius.

6. Onderhoud van de Fiets

Een goed onderhouden fiets functioneert efficiënter en verbruikt minder energie.

 • Smeermiddelen: Regelmatig smeren van ketting en tandwielen.
 • Remmen: Controle en onderhoud van de remmen om onnodige wrijving te voorkomen.

Praktische Tips om de Actieradius te Verlengen

 1. Gebruik de juiste ondersteuningsniveaus: Pas het ondersteuningsniveau aan de omstandigheden aan. Gebruik lagere ondersteuning op vlakke wegen en hogere ondersteuning op heuvelachtig terrein.
 2. Onderhoud je fiets regelmatig: Zorg voor goed opgepompte banden en een goed gesmeerde ketting.
 3. Rij in een gematigd tempo: Probeer een constante en gematigde snelheid aan te houden.
 4. Minimaliseer gewicht: Vermijd onnodige bagage en houd het totale gewicht zo laag mogelijk.

Conclusie

Met een 750 Wh accu kun je gemiddeld tussen de 70 en 150 kilometer afleggen, afhankelijk van verschillende factoren zoals het ondersteuningsniveau, terrein, weersomstandigheden, snelheid, gewicht en onderhoud van de fiets. Door rekening te houden met deze factoren en enkele praktische tips te volgen, kun je de actieradius van je e-bike optimaliseren en het meeste uit je 750 Wh accu halen. Veilige en plezierige ritten gewenst!